Bron: Financieel Dagblad 29 november 2016

De diamantmarkt verkeerde lange tijd in zwaar weer, maar de schaarse steen uit koolstof sorteert voor op een comeback. De export van ruwe diamanten vanuit Antwerpen naar China en Hong Kong stabiliseert, en met een beetje geluk trekt de vraag volgend jaar weer aan.
Diamanten Edelstenen Karaat Juwelen Nieuws
Tot die conclusie komt diamantenanalist Georgette Boele van ABN Amro in een recent verschenen rapport. Spelers in de markt herkennen het beeld, maar zijn minder stellig. Zeker als het gaat om geslepen diamanten.
Voor Boele vormen onder meer de Chinese groeivertraging die zeer geleidelijk blijft verlopen en een aantrekkend bestedingsgedrag van inwoners van grootafnemer Amerika reden om in te zetten op herstel.

Er is een overschatting van de vraag en 2015 was een heel slecht jaar. Hoewel de prijs van diamanten ten opzichte van 2015 nog altijd lager is, neemt de kracht van de daling af, aldus Boele. In 2015 liep het verlies zelfs op tot ruim 10%.

Beleggers positief

Beleggers in het aandeel Alrosa – de andere grote diamantproducent in de wereld – zijn wel degelijk positief. De koers staat op jaarbasis 62% hoger en analisten zien een opwaarts potentieel van ruim 15%.

Marktplaatsen

Toch is er een andere manier voor particulieren om te investeren in diamanten, via marktplaatsen als RapNet en IDEX. Erik Jens, hoofd Diamond & Jewellery Clients bij ABN Amro: ‘Vooral stenen met een bijzondere kleur of veel karaat vormen een goede investering. Maar ik zou beleggers adviseren te kiezen voor diamanten die ze ook echt mooi vinden. Investeren in diamanten is als beleggen in kunst, het is een langetermijnbelegging.’

Dit betreft een beknopte versie van het artikel uit het Financieel Dagblad van 29 november 2016. Lees het volledige artikel op fd.nl/krant.

Coverfoto via Flickr (CC)