Het Diamantcertificaat

Het Diamantcertificaat

 

Een diamantcertificaat is een verzegeld document in A4 formaat dat de vitale gegevens van een diamant bevat. Elke houder van een diamant kan deze aan een certificatie onderwerpen. Uiteraard zijn hieraan wel kosten gebonden omdat deze taxatie en certificaatafgifte door een onafhankelijk bureau plaatsvindt. Vanwege deze kosten, denk hierbij aan minimaal zo’n 400 à 500 euro per taxatie, is het zinvol dit te doen bij de meer waardevolle diamanten. Het certificaat beschrijft nauwkeurig alle (unieke) karakteristieken die de waarde van die diamant bepalen (denk hierbij met name aan de 4 C’s). Een certificaat geeft geen informatie over de financiële waarde van de diamant. Deze waarde is afhankelijk van de markt (vraag en aanbod). De gemiddelde karaatwaarde wordt steeds vastgesteld op de diamantbeurs, de meest bekende is de Antwerpse diamantbeurs.

De verschillende onafhankelijke certificaten die een wijd gebruik kennen binnen de industrie zijn :
GIA: Gemological Institute of America; het GIA-certificaat. Dit Amerikaans instituut heeft wereldwijd 13 vestigingen met als hoofdkantoor New York City. U vindt het GIA ondermeer in HongKong, Japan, Korea, Italie, Rusland en China.
IGI: International Gemological Institute. Het IGI maakt ondermeer kwaliteitsrapporten, slijpkwaliteit rapportages, taxaties, identificatie en taxatie van kleurdiamanten. Vestingen vindt u in Antwerpen, New York, Bangkok en Tokio.
HRD: Hoge Raad voor Diamant. De HRD is gevestigd in Antwerpen en heeft wereldwijd een goede reputatie. Objectiviteit is gegarandeerd. Desgewenst kan uw diamantsteen vacuüm worden geseald, waardoor het certificaat/rapport zijn geldigheid zal blijven behouden.

— Hiernaast kennen we ook certificaten die door de fabrikant worden afgegeven t.b.v. koper. Denk hierbij aan bijvoorbeeld groeibriljant e.d. Hieraan zijn geen extra kosten gebonden.

— Ook worden er regelmatig certificaten afgegeven door diamantairs en erkende juweliers. Een beschrijving van uw diamantsieraad maakt deze extra interessant. Het geeft u immers wat meer achtergrondinformatie over uw aankoop.